Skip to content
March 7, 2011 / edgarstein

Interludiu: Vigor Mortis

Sa fie clar, am fantezii cu sfarsitul lumii. Una din ele e Apocalipsa cu Moroi care sincer mi se pare cea mai distractiva si usor de supravietuit. E realtiv simplu, ca-n orice criza, iti iei prietenii, furi o dubita, iei un apartament proaspat golit de propietar si stati acolo. Dupa care iti asiguri provizii, arme, pula mea, e al dracului de distractiv! Ah, da, lege, sistem, conventii dispar, tot tacamu’ dupa care un mizantrop ar bali.

Mai ramane dilema primordiala; moroi sprinteni sau moroi lenti. Se face ca-n 1968, un domn pe nume Gorge Andrew Romero, cu un buget de 100.000$ a scris si regizat un film monumental despre morti suparati si goi in stomac. Meniul era creier. Premisa simpla, explicatie la fel de simpla. Oamenii erau morti deci folosind logica muschii le sunt atrofiati. Sistemul nevros central e aproape inexistent deci nu simt durere si cat timp au creierul intact se vor misca spre tinta cu o vointa aproape inumana (heh, gluma). Toate astea la un loc rezulta o legiune de moroi perseverenti si lenti. PERFECT LOGIC.

Trec aproape 4 decenii si vine un alt regizor cu o idee breaza. Hai sa refac unul din filmele lui Romero, hai p-ala despre societatea consumerista americana si cum se aduna ea in mall-uri chiar si dupa ce crapa. Si asa apare Dawn of the Dead – the remake, care foloseste noua logica conform careia muschii sunt ca pula lui Iisus (se ridica dupa moarte). Aici intra in scena noua specie de morti vii, perseverenti si invigorati de societatea consumerista si mereu pe fuga din care faceau parte inainte sa dea coltu’.

E dificil sa aleg intre cei doi din cateva motive:

1. Factorul de Teroare

Sigur ca daca am pericolul gata sa-mi sara la gat dupa fiecare colt e mai antrenant, sa zicem, dar aici vorbesc despre o situatie teoretica in care eu as avea un grup de partea mea. Grup care a trait in ignoranta si nu citeste ghiduri de supravietuire impotriva zombi-lor, ca mine. Trebuie sa-mi asum rolul de protector ceea ce-ar fi dificil in cazul moroilor pe extasy. Deci merg pe mortii “Romero” aici.

2. Fezibilitatea pornirii unei crize

Nu stiu cat de probabila ar fi o apocalipsa in care teroarea merge mai lent decat un trabant tras de hamsteri dar imi place sa cred ca se poate. Poate intele epidemia langa un orfelinat de copii retardati sau bolnavi de SIDA, cacat ar fi extrem de periculos. Pe langa ca te musca si poti devenii si tu un zombie mai mori si cu SIDA (ce ironic!). Poate se raspandeste totul in zonere rulale, unde bine stim, taranii iau zombalaul in brate si-l primesc in casa, il lasa sa-i pupe plodu’ de noapte buna dupa care se pun pe masa si-l invita la cina. Poate incepe din subsolul Casei Poporului, unde se fac experimente de ani de zile pe morti; face parte din programul de resuscitare a lui Ceausescu (am surse, pe cuvant). Posibilitatile sunt aproape infinite si eu vreau sa cred ca e fezabil ca o criza globala sa inceapa de la cea mai inofensiva chestie umblatoare de la vecina mea paraplegica in coace.

Pe de alta parte, nu. Deci in ciuda dorintei mele, mortii “moderni” intra aici.

3. Factorul “mortii masii” ca sa fie trei sa pot sa fac un bilant

Ambii-s morti, ambii vin spre tine cu foame-n mat, ambii put ca picoarele lui tac-tu, ambii apreciaza versurile lui Adrian Copilul Minune. Diferenta consta in individul care se uda cu fantezii de genul asta. Fie iti place sa ai constant senzatia de carnat infipt in fund cand cauti provizii sau incerci sa aduni supravietuitori, fie o arzi chill si vrei sa faci plimbari la aer liber in timp ce iti exersezi focul la cap pe cate un moroi lent. Finalul este, ca orice final, unul subiectiv. Egalitate aici.

TOTAL:

Moroi “Romero”: 2

Moroi “moderni”: 2

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s